Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 12:53 - Силата на парите | Сивата история на България | Разказ 6/50
Автор: briagnews Категория: История   
Прочетен: 1420 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Дано когато г-н Русев ме покани да пиша за Силата на парите е очаквал подобен текст, защото  според мен темата е подходяща за Разказ 6/50 от Сивата история на България.

Силата на парите не е в тяхното количество, а в начина по който ги харчите.
Образованието в България не прави дори намек за това защото преди 1989-та година се смяташе, че Силата на връзките, а не Силата на парите беше по-голяма.
Партията се страхуваше от парите и затова повечето българи от висшия и среден ешалон на властта нямаха нужда от пари. Те не купуваха, а получаваха всичко от което имаха нужда. Това е причината в България да се говори за Комунизъм, а не за Социализъм..
Милиони българи се объркаха и не можаха да осъзнаят, че Силата на парите е по-голяма от силата на Връзките. Разумното харчене на пари създава връзки, но безумното ползване на връзки не създава пари, а само нерешими проблеми.

Много хора са в съучастие и лъжат българите, че парите са средство и колкото повече пари имат, толкова по-щастливи ще се чувстват.
Не количеството на парите правят човека щастлив, а начина по който ги харчи.
Български банки и днес се ползват от незнанието на населението и измъкват не само парите на българите, а и най-хубавите 20-25 години от живота им.
Ако повече българи изучаваха маркетинг и реклама в училище щяха да научат за Силата на парите още като деца и нямаше с тъпи измами да ги въвличат в неразумно харчене и зависимост от банки и лихвари. Роден съм преди повече от 50 години.
По наше време нямаше пари и затова добрите семейства възпитаваха децата си да уважават парите и да използват Силата на парите независимо от количеството им.
За нас парите осигуряваха живот, а не лукс или каприз.
Магазините бяха празни, болниците не разполагаха с консумативи, милиционери дебнат навсякъде… Всеки колега може да е предател и да пише доноси срещу останалите.

Обучаван съм още от невръстно дете да познавам Силата на парите.
7-годишен отговарях за пазаруването на хранителни продукти. Получавах списък и сума, която включваше стотинки за бакшиш и стотинки за мен.
Нямах право да харча всички събрани пари от премия защото ако счупя олиото или яйцата / това се случваше защото мрежите се разтегляха, а аз не бях достатъчно висок и понякога бутилката или яйцата се чупеха в тротоара или на някое от стъпалата / трябваше да купя нова бутилка с моите пари. Така разбрах колко е важно да внимавам.

На ул. Иван Асен ІІ в София, където съм израснал и пазарувах имаше два месарски магазина, две млекарници, две фурни, два магазина за плодове и зеленчуци и за да спестя стотинки от бакшиши, пазарувах обмислено. Бакшишите, които спестявах събирах и когато нямах време да чакам на огромните опашки отивах в магазин, давах по-голям бакшиш и така понякога пререждах повече от 20 човека.
Моля, не ме разбирайте грешно.
Бакшишът беше само няколко стотинки и показваше уважение и благодарност, а не подкуп. Няколко стотинки показваха доверието и благодарността ми . Така спестявах поне час – час и половина за игра.
Родителите ми знаеха и се радваха, че мога да управлявам бюджета за пазар. На 7 години съучениците ми сричаха и драскаха ченгелчета, аз вече четях скритите в мазето книги…

10-годишен пазарувах от пазар Ситняково и Пазар Римска стена.
Пазарувах само от едни и същи хора. Ако нямаха това, което търся - не купувах нищо.
Десет годишен използвах Силата на парите за да накарам диви селяни да ме уважават и да не ми пробутват боклуци.
Когато пазарувах на Пазар Римска стена първо купувах една далия или китка невени. Представете си как ще излъжете дете, което два пъти в седмицата купува цветя за дома си и пазарува от вашата сергия само качествени продукти.
Дали ще смеете да го загубите като клиент ?

Силата на парите.
Да, за да може да използвате Силата на парите трябва да се научите да носите пари и да не получавате импулси да ги харчите. Няма нито един случай, в който да съм похарчил пари само защото съм имал в себе си пари в брой.

12-годишен карах с приятели колело из гората на Борисовата градина, чак до Тополите. Приятелите ми знаеха, че имам пари и ако се наложи ще се оправим. Това не значи, че ще ги харчим без крайна нужда.
Носех пари за подкуп на милиционер, за такси, за телефон ако се наложи да помоля някой да се обадя, за всяко нещо, което може да се случи на дете далече от дома си.
Родителите ми знаеха и ми говореха как, кога, защо, с какви думи да платя когато искам нещо.
Любезно, твърдо, гледайки в очите можех да дам пари на всеки, без да се види от околните.

Понякога баба ми Мария ме водеше в показните / показни магазини бяха няколко за цяла София и приличаха на  сегашните /. В показните магазини ме обучаваше как се пазарува риба, раци, хайвер, плодове, зеленчуци, подправки.
Дядо Владо ме обучаваше как се пазарува месо в месарницата на ул. Асен Златаров, до ул. Шипка. Месарите бяха много горди, че децата на постоянните им клиенти показват доверието и уважението си. Тогава месо не се пазаруваше както е днес. Имаше тави с парчета месо, под което е скрит кокал. Ако месарят харесва клиента продава добро месо с малко парче кокал.
Ако месарят не харесва клиента продава кофти месо с голям кокал.

Родителите ми и приятелските семейства не посещаваха ресторанти, защото между приятелите имаше и семейства, които буквално мизерстваха. За да не се чувства разлика се ходеше на гости по къщите. Всяко от децата беше предупредено да не иска нищо допълнително, защото може домакините да нямат и да се почувстват неудобно.
Там, където домакините бяха бедни всеки от гостите дипломатично носеше нещо приготвено в къщи. НЕ купено, а приготвено. Така се запазва достойнството на приятелите.
Достойнството е много важен елемент от знанието за Силата на парите.
Винаги се старайте да плащате на хора, които приемат парите ви с радост и достойнство. Разбира се, не е правилно да давате пари на хора, които не се радват на парите ви и не знаят какво е достойнство.

Като четиринадесет годишен вече можех да пия по чаша вино или малко уиски, водка или ром.
Внимание !
В НРБ уиски  можеше да се пие само в сериозни хотели и то ако сте постоянен клиент. Водка можеше да се пие в добри заведения.
Навсякъде другаде трябваше да се пие ром, защото така показваш, че си наясно с качеството на напитките при социализма. В България се продаваше добър кубински ром, но уискито беше по-скоро менте и ако си поръчате менте уиски губите уважението на персонала.

Ако сте възпитан да харчите парите си разумно трябва да мислите как ви виждат хората на които плащате. Важно е да осъзнавате мястото си в Обществото.
Ако в ежедневието си харчите според положението, а не според доходите си ще бъдете щастливи.
Когато искате да харчите според доходите си сменяте града и обществото и плащате на хора, които ви познават в тази роля и не подозират за постоянното ви място в Обществото.
Това е причината Средната класа да пътува из цял свят и да почива в чужбина. Там, чрез Силата на парите туристите получават уважение според ролята, която играят, а не според постоянното си място в Обществото.

Щастливите двойки учат децата да разделят съзнателно живота си като харчат разумно и не разрешават реклами и пропаганда да им пробутват нови роли.
Бях щастлив, когато получих паспорта си защото вече можеше да слушам на живо Оркестъра на Вили Казасян без да подкупвам портиера или да наема стая в хотел без да се „моля” на управителя.
Да, паспортът дава големи права на всяко дете…
В класа ми знаеха как съм възпитаван и често ме разпитваха. На 17 години 14 съученички, които не знаеха нито дума немски и класната ни г-жа Иванова, която също не знаеше нито дума немски, организираха екскурзия до Лайпциг / тогава в ГДР / и ме поканиха да отида с тях.
Доверие .
Семействата им бяха чували за мен, класната ме познаваше добре и прекарахме много приятно без нито един инцидент или грешка.
Сигурен съм, че всяка от съученичките ми е научила много за Силата на парите. В ГДР имаше правила и дори да предложиш сериозен подкуп не можеше да получиш каквото искаш, както би станало в България.
Разбрахме ясно, че в България липсата на правила създава хаос и бедност.

Защо в България не се познават парите ?
По тези земи няколко века данъците на Държавата са плащани от Общината, а не лично.
Всеки българин плаща според възможностите си, но не лично, а на Общината, а старешийните предават данъците на евреи или гърци, които плащат данъците на Падишаха. Евреи и гърци, които са познавали Силата на парите са купували от Падишаха право да събират данъци по българските земи и да участват в управлението на Общността.

Семейството – Родът не плаща лично на Султана и затова не се радва на уважението, което заслужава. Някои заможни българи са били по-уважавани от останалите заможни българи защото са плащали данъци вместо младежите, които изпращали в чужбина за да учат или да работят и усвоят нови занаяти и професии. Когато българите се дипломирали веднага се връщали в България, където пак ще бъдат роби, защото трябвало да плащат данъци в Общността и хората вярвали, че ще се върнат за да помагат при събиране на данъците.
/ има и друга причина, описана в Сивата история на България /
Доверие. Българите са си вярвали… докато PRопагандата не ги нападнала вероломно.
Защо това не е обяснявано на учениците след Освобождението не бих искал да коментирам тук.

Данъци .
Силата на парите е свързано с данъците и затова в България не се изучава в училище.
България е страна с несправедлива и лъжлива данъчна система и политиците не разрешават населението да познава Силата на парите.
По време на Турското робство гърци са събирали много по-висок данък от 10%, които Общността дължала на Султана. Българските данъци са били анонимни и затова е имало бунтове срещу гърци иззедници. Бунтовете не са били срещу Османската империя, а срещу гръцки бирници и гръцки свещеници, които ги закриляли.
След Освобождението данъците стават лични, но политици - иззедници продължават да крадат данъците на едни и да освобождават други от задължението да плащат данъци и такси.
Данъците разделят българи и сеят омраза, а не лява или дясна политика или Гражданските войни.

Вече 100 години българските политици изсмукват парите на населението като за всяка група има различна лъжа, чрез която ги ограбват.
Според мен вина за това имат десните политици. Не само днешните, а през целият ХХ век. Десните политици са оставили българските селяни в пълна финансова мъгла. Това е грешка, която ще струва много и на следващите поколения.
Българите осъзнават кой е виновен и затова през 2014-та година Земеделските съюзи са отритнати от избирателите.
Но белята е сторена и раните, които Александър Стамболийски е нанесъл на Родината ни ще вгорчават още много години живота на милиони българи.

Нека да продължа с личния си опит.
При социализма казваха, че съм нагъл. Може. Не мога да бъда обективен.
Всеки път, когато започвах връзка намирах подходяща ситуация и обяснявах как разпределям бюджета си, как определям кога и защо харча пари. С готовност правех компромиси, но в определени граници. Ако връзката продължи по-дълго жената до мен се уверяваше в готовността ми да се преборя с малки и големи проблеми и да направя живота ни по-спокоен и по-приятен.
Работното ми време не се обсъжда. Работата ми не се обсъжда. Никога.
Скоро доказвах на гаджето си, че трябва да се посещават само едни и същи заведения. Трябва да се дава един и същ бакшиш. Трябва да се консумира само едно и също качество храни и напитки.
На кино се ходи само в киносалон с подобна на нас публика.
Няма значение кой филм дават в кино Аура - не се ходи там. Няма значение кой филм дават в кино Млада гвардия - не се ходи там.
Всяка касиерка в кино Сердика и кино Изток знаеше, че ще получи бакшиш и ни продаваше точно тези места, които искаме. Само едни и същи места.
Навикът създава спокойствие и вие определяте правилата, а не продавача.

По време на социализма в България имаше десетки хиляди българи, които познаваха Силата на парите. Сивата класа имаше власт заради парите, а членовете на Партията имаха власт заради връзките помежду си.
Паролата беше „И предварително ти благодаря.
Това изречение, ако имате пари, гарантираше изпълнение на всяко желание. Плащате като сив човек, но показвате, че знаете как се уговаря услуга между управляващите в България.
Силата на парите е в осъзнаването на задължителното условие харченето им да става с уважение. Каквото и да правите с парите си уважавайте човека, на който ги давате.

Корупцията при социализма беше огромна защото имаше противодействие между услуги от номенклатурата и услуги срещу пари в брой.
Ако имахте пари в брой може да направите всичко.


В случай, че печелите достатъчно и сте създали връзки имате шанс да живеете добре въпреки Режима. Нуждата от пари в брой създаде „Burkan bank”. Това е толкова дълбоко вкоренено, че пенсионерите и до днес държат парите си „под ръка”, а не в банка.
Някои купуваха злато и диаманти, други купуваха картини, трети купуваха ценни марки, монети, артефакти…
Хора, които имаха високи и постоянни доходи можеха да плащат за услуги на номенклатурата не с пари в брой, а с културни ценности. Лекари, адвокати, кметове, шефове на важни институции получаваха скъпи подаръци за да направят услуга.
Тези, които познаваха Силата на парите можеха да оценят справедливо всяка услуга и да платят не с пари в брой, а с ценни предмети. Това създаде Сив пазар на антиквари, на които се поръчваше подходящ предмет в зависимост от услугата, която се иска.
Софийското жителство, Чисто съдебно минало, Право да учите, Право да работите, Право да избягате в чужбина, Право да купите жилище, Право да живеете по-добре или някакво друго елементарно Човешко право имаше ЦЕНА. Но цената беше различна за различните класи.
Цената се определяше от това кой плаща.

Силата на уважението.
Добре възпитаните хора показват уважението си като преценяват кой стои срещу тях.
Преди 1989-та година често давахме по една сребърна монета с лика на Цар Борис ІІІ, когато услуга ни правеше или заможен човек или човек с голяма власт. Така показвахме уважението си и казвахме, че баба ни я е дала.
Добре възпитаните хора полагат усилие и търсят справедливата цена, която да платят.
Мои приятели бяха обучавани от родителите си да определят справедливата цена като се пазаряха с продавачи и продавачки по пазарите. Приятелите ми трябваше да следят изражението на търговците  при всяка цена, която родителите им предлагаха. Добра школа.
След 1989-та година Реституцията превърна за една нощ много добри семейства от бедняци в заможни хора. Голяма част от тях още харчат разумно парите си и не се подведоха да си сложат златни тоалетни чинии и брошки с перли по чорапите.
Днес може да познаете кои са реститути така, както при Социализма се познаваше кои са от Сивата класа.
Спокойствие, което Народа бърка с наглост.
Увереност, която Народа бърка с високомерие.
Разумно пазаруване, което Народа бърка със стиснатост.

Децата на реститути получават добро финансово възпитание защото често чуват истории как роднините им са се справяли с вражеските условия. Чрез разкази и примери разбират как се преминава не през, а край опасностите.  Разликата е огромна и преминаване край проблемите е възможно само за хора, които знаят каква е Силата на парите.

Тодор Живков е обичан в България защото е познавал Силата на парите и е организирал Терор с човешко лице. Тодор Живков създаде Сивата класа защото разбра, че Народа не иска монархистите да бъдат избити или да измрат от глад.
Да, да измрат от глад, защото стотици хиляди монархисти отказваха да станат доносници и подлеци и приемаха да умрат от глад, но да останат Човеци.
Българските селяни подадоха ръка на монархистите и принудиха Партията да им разреши да изградят Сива икономика, където да се изхранват и да отгледат децата си.
Българите обичат Тодор Живков защото не ги направи убийци !!!
Правото да не плащат данъци селяните получиха от Партията защото се страхуваха от тях, а не от гражданите.
Вижте как започна всичко:
Един проблем с фланелките на националният отбор по футбол | ...
Отговори от типа, че отбора няма успехи и затова хората не си купуват фланелки не ми се струва сериозно оправдание. Успехите имат значение, но те са наистина оправдание, че в тази насока не се прави много – продажбата на фланелки. А това си е сериозен пропуск.
#sportenmarketing Vladimir Yosifov:  Не си купуват фланелки защото ще ги пребият от противниковия отбор.
В България феновете са частни милиции...
Вижте знака на Ранобудните студенти.
Та той е символ на терористични групи по цял свят... Stefan Rusev:  не е това според мен причината, просто не се работи и е оставено на самоток.. Vladimir Yosifov: Е, Вие сте експерт и не е любезно да споря.
Не бих си купил нищо, което носи лого на български Футболен отбор, причините описах по-горе.
Бих купил фланелка на Snooker PTC Bulgaria... Stefan Rusev:  искаш да кажеш, че хората не купуват защото не искат парите им да отиват в чуждия джоб? да, това мисля, че е един от сериознте проблеми.. Vladimir Yosifov: Не, искам да кажа, че не купувам фенска фланелка за да не се бия с фенове на другата група. Stefan Rusev: с фланелка на Националите и ако хотиш на домакинските мачове е много, много малко веероятно да ти се случи това Vladimir Yosifov: Добре, ще си купя фланелка на националите е ще я подаря на приятел в чужбина.
Вие ще си купите ли фланелка на играч на снукър ?
Не ? ...Вижте още Stefan Rusev:  Vladimir говори на ти, съжалявам, че имаш лоши асоциации с фланелките, съжалявам за което  Vladimir Yosifov:  Стефан, имам много фланелки.
Цената на някои е доста над всяка червена или синя фланелка.
Не става въпрос за асоциация, а заради осъзнаването, че всяко евро, което дам на футболист е подкрепа, а аз не ги подкрепям....Вижте още Stefan Rusev:  а какъв е за теб? Vladimir Yosifov:  На кого ги давам.
Специалистите в България са в дълг към Нацията защото не показват СИЛАТА на парите.
Ако ползвахме Силата на парите за да подобряваме живота нямаше да сме най-бедните хора в Европа....Вижте още Stefan Rusev:  купуването на фланекли е инвестиция в спорта и подпомагане на любимия клуб, който да се развива и популяризира самия спорт. Проблемът, според мен, е че у нас е изгубено доверието в спортните организации и хората не искат да инвестират в тях, както каза доброволно, просто защото мислят, че просто им дават парите си, които собствениците присвояват за себе си. Dimitar Shopov:  проблема със сепаратизма души българския футбол Vladimir Yosifov:  Да, когато написах "Станки" се разбрахме.
НЯМА да спонсорирам отбори, които използват спортисти, които са офицери и получават ЗАПЛАТИ от данъците ми.
!!!...Вижте още   Лозенец, София
  Stefan Rusev:  а дали и пролазил в целия спорт?   Dimitar Shopov:  и е коварно да кажеш от кой отбор си. един колега го биха заради фенското му предпочитание. Няма нищо славно в това.. Vladimir Yosifov:  Спортът в България е начин за отклоняване на пари от данъци.
НИЩО друго.
Така беше и преди 30 години. Stefan Rusev:  спорта е хубаво нещо, даже много, но съм съгласен, че около него има много мътнотия, а и лошо управление Dimitar Shopov:  по целия свят е така. професионалния спорт смърди:) по-важното е, ние д аотделим по 30- мин на ден да практикуваме спорт - за здраве. Калинки винаги е имало и винаги ще има:) Vladimir Yosifov:  Стефан, често споря и с Поли Козарова, ВИЕ, експертите може да обяснявате на студентите си какво е Сила на парите .
Така след няколко поколения ще има хора, които знаят кога и на кого да дават парите си .
Бъди здрав ! Dimitar Shopov:  Владимир просветли ме за силата на Парите:) (сериозен съм) Stefan Rusev:  Vladimir каня те да гостуваш в моя блог да опишеш своето виждане за Силата на парите, какво ще кажеш? Stefan Rusev:  аз имам мнение по въпроса и си имам своя стратегия къде и за какво инвестирам парите си, от парите за храна до по-скъпи продукти Vladimir Yosifov:  Димитър, когато купиш продукт подкрепяш производителя или каузата.
Това е сила на парите.
Не купувам българско вино защото не желая да подкрепям този бизнес....Вижте още Dimitar Shopov:  толкова просто било:)  апропо аз отдавна мисля, че олигархията да бъде изметена не е нужно протести 200 дена - а да не се бачка за тях и да се купуват техните продукти Dimitar Shopov:  мерси за гледната точка:) Stefan Rusev:  аз също се опитвам да давам моите пари на фирми, които харесвам и искам да се развиват. Предпочитам българските продукти и бг фирми, защото така вярвам, че така подкрепям икономиката у нас и така оставям моите пари тук, а не да изтичат в чужбина. Може да е малко, но си мисля, че има значение Vladimir Yosifov:  Стефан, благодаря за поканата.
В момента отделям много време за Сивата история на България и няма да мога да се включа веднага.
Ще опиша възпитанието, което получих още като малко дете...и ще ти го изпратя.   Dimitar Shopov:  очакваме с интерес! Stefan Rusev:  Аз от доста време обмислям подобна статия и затова с интерес те поканих, с удоволствие ще го кача


В Сивата история на България 7/50 ще разкажа за Парното в София
image




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: briagnews
Категория: Новини
Прочетен: 751924
Постинги: 612
Коментари: 385
Гласове: 386