Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 17:07 - Как изглежда средната класа в България
Автор: briagnews Категория: Новини   
Прочетен: 1779 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 19.09.2012 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Точния критерий за определяне на средната класа са платените данъци, твърди брокер Владимир Йосифов от „Бряг имоти“. В зависимост от данъците, които плаща един човек, се определя дали той е беден, дали е представител на средната класа или е богат.

Според експерта, така се прави в повечето европейски държави, но не и в България. Йосифов със съжаление допълва, че няма изгледи това да се случи скоро у нас.

Богатството се измерва, като се събере пазарната цена на притежаваните имоти, наемите, акциите, облигациите, бижутата, картините, златото, влоговете и заплатата/ пенсията. Сумата от всичко това се нарича „лично богатство“ и за него се плаща годишен данък. В различните страни от Европейския съюз данъците са различни, но навсякъде така се определя богатството или бедността на населението, разкрива брокерът.

Един европеец може да живее под наем, но да притежава акции от голяма компания и да живее от дивидентите. Друг европеец може да не работи, но да дава под наем имоти. Трети европеец може да притежава наследствени ценни картини или бижута и да работи като служител във фирма. Всеки от тях е представител на средната класа и плаща данъци за тази „чест“.

Платеният данък определя дали човекът е от средната класа или не. Според специалиста, в нормалните държави доходите се коментират само на годишна база, защото е важно да се извадят дължимите данъци и разходите. Ако имате имоти, ще имате разходи и те намаляват облагаемият доход. Ако имате бижута, ще имате разходи за охрана или банков сейф. Ако имате акции, ще имате разходи за управлението им, обяснява Йосифов.

В България нещата са много различни. Има хора, които живеят като сомалийци, но имат апартаменти на „Графа“ или „Витошка“. Според него те няма как да бъдат наречени „бедни“. Нито пък хилядите българи, които дават под наем по няколко апартамента. Не са бедни и хилядите собственици, които дават под наем магазини и заведения в центъра, на който и да е град в България. Друг е въпросът дали тези хора работят, подчертава Йосифов. Дали средната класа в България работи и създава брутен вътрешен продукт?

Според експерта, част от рентиерите в България не работят, просто защото не искат. Той коментира, че това е ужасен проблем, за който обаче никой не говори. Решението, което предлага е президентът да назначи дискретен човек с чисто минало, който да отговаря за контактите с рентиери (и реститути) във всеки град на България.

Голяма част от рентиерите имат образование и опит, които са ценни за родните им места, и може да помагат на България. Например: да посещават детски градини, училища и университети и да провеждат разговори с младите хора; да участват в срещи с мислещи пенсионери и заедно да правят нещо добро за квартала и града, в който живеят; да помагат и да участват в семинари с работещи в сектора на услугите и др.

Това, че част от рентиерите са образовани, а не работят, е проблем в цяла Европа. Разликата според Йосифов е, че в повечето държави правителствата търсят връзка с тези хора, а у нас те остават незабелязани. Друг проблем е, че в България не се прави разлика между човек от средната класа и заможен престъпник, смята специалистът. Дълги години рентиерите в България са били тормозени от престъпната власт и това ги е отказало от желанието да помагат на родината си. Средната класа с право е обидена както на държавата, така и на народа, смята Йосифов.

На столичния площад „Джузепе Гарибалди“, собственици на имоти търсят контакти помежду си и, въпреки по-ниските наеми, се уговориха да направят площада едно добро място за живот и бизнес, разказва Йосифов. Правителството ги подкрепи и днес площад „Гарибалди“ е площад за пример в България.

За сравнение експертът дава площта около паметника на Патриарх Евтимий („Попа“). Улицата пак е „Граф Игнатиев“, пак е в центъра на София и отново има стотици офиси и магазини. Но около „Попа“ рентиерите не са активни и обществото страда, убеден е брокерът. Той допълва, че градинката доскоро е била завзета от просяци, наркомани, крадци и пияници, а кметството чака реакция от страна на рентиерите, за да се превърне и „Патриарх Евтимий“ в площад за пример.

Средната класа е съставена от хора, независими от работодатели, вярва Йосифов. Това може да са добре образовани служители, които могат бързо да намерят нова работа. Такива са и българите, които вече работят за повишаване на качеството на живота си.

Фактът, че много хора живеят зле, за да издържат деца и внуци, не ги прави бедни. Рентиерите и собствениците на скъпи имоти са средна класа, независимо дали живеят добре или не. А в България е прието за нормално да работим, за да осигурим пенсии и здравна помощ на собственици на скъпи имоти, отбелязва брокерът.

Според него, това че политиците не обявяват публично как се определя богатството на едно семейство, е предателство към добре образованите, разумни и работещи хора в България. Йосифов допълва, че това е и една от основните причини хиляди българи да напускат страната всяка година и да работят за благото на чужди държави.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.

Източник:

Анастасия Станишева
Гласувай:
0
0Спечели и ти от своя блог!
1. gosho568 - Според мен средна класа в България ...
19.09.2012 17:32
Според мен средна класа в България няма или поне е невидима за повечето хора!
цитирай
2. briagnews - gosho568, според мен ясно съм показал колко са хората от средната класа в България
19.09.2012 18:17
Кое не ви е ясно ?
цитирай
3. injir - Средна класа са рентиерите и добре ...
19.09.2012 23:09
Средна класа са рентиерите и добре образовани служители,които могат да намерят бързо нова работа. Правилно ли разбрах?
цитирай
4. briagnews - Средната класа са сравнително независими хора
20.09.2012 11:55
Рентиерите са зависими от пазара и данъците / политиката / .
Опитните служители са зависими от работодателите / и от политиката / .
Бедните хора са зависими от всичко... дори от времето навън...
цитирай
5. injir - Е, тогава къде са тези независими ...
20.09.2012 22:12
Е, тогава къде са тези независими хора?
цитирай
6. briagnews - Какво искате да кажете ?
21.09.2012 09:57
Нали не внушавате,че в България няма средна класа ?
Хората се крият от крадците и затова харчат парите си в чужбина
ААААААААААААААААААААААААААААААААА
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Затова България е най-бедната страна, а съседите се молят още няколк обанди да започнат догодина да тормозят българите ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: briagnews
Категория: Новини
Прочетен: 558407
Постинги: 612
Коментари: 385
Гласове: 383