Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 18:31 - Къде стои разликата между концесиите на плажове във Франция и у нас ?
Автор: briagnews Категория: Новини   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.09.2012 18:32


Или колко по-добре е когато кметствата, а не държавата определят концесионните правила
  image
От: Владимир Йосифов Снимка: Sxc.hu

Приликата е в използваните думи: плаж, море, туризъм, местни хора, туристи, гости, концесия, пари, данъци, местен бизнес, работа, данъци, приходи, печалба, храни и напитки, местни продукти, парк,чистота, здраве, кмет, кметство, община, полиция, спасители, общество и много други...

За съжаление обаче, за мен приликите спират дотук, чисто в словесното проявление на тези „фактори“. Други прилики няма.

Какви са тогава разликите?

Най-общо формулирано, разликите се състоят в това, че концесия във Франция се дава за заведение с прилежащия му плаж и поставяне на плажни легла, маси и чадъри. Задълженията на държателите на права чрез концесия са ясно формулирани и реално не са по-малко от правата, които са им дадени.



За един морски курорт плажовете са център на летния живот - както за местните хора, така и за туристите. Държавата навсякъде по света доста често се оказва лош стопанин и затова във Франция кметствата определят правилата.

Френските кметове са добре подготвени администратори, което е доста различно в сравнение с някои печално известни случаи на българска територия.

Като пълноправен член на Международната организация на Франкофонията, България може би трябва да се поучи от френския опит в областта на туризма и да го въведе при кметското управление на крайморските селища. Президентът Росен Плевнелиев може да използва влиянието си и смело да работи за промяна на Закона за концесиите и да се даде правото на Кметствата да определят условията за концесия с приоритет местните работници, земеделски производители и местния бизнес.

Във Франция право на концесионера на заведение с плаж е да печели пари, спазвайки договора с кметството. Какво общо има например град Руан с плажа на Тулон?

Нищо.

Именно затова и държавата няма нищо общо с концесията на плажа на Тулон.

 




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: briagnews
Категория: Новини
Прочетен: 750214
Постинги: 612
Коментари: 385
Гласове: 386