Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2013 21:08 - Как възрастните хора могат да имат достойни старини
Автор: briagnews Категория: Бизнес   
Прочетен: 1107 Коментари: 1 Гласове:
0



В България има хиляди отлични апартаменти, собственост на социално слаби възрастни хора 16.11.2013| Коментари image11| видяна 16602 image

В България има хиляди отлични апартаменти, собственост на социално слаби възрастни хора. Покупката на жилище със запазено право на ползване е добра сделка за хора, които ще имат нужда от подобен имот след години, разкрива консултант Владимир Йосифов от "Бряг имоти". Според него това е стъпка към цивилизоване на българския пазар.

Възрастните собственици на ценни имоти трябва да знаят, че могат да изживеят старините си без лишения, ако продадат апартамента си и останат да живеят в него до края на дните си. С парите от продажбата ще могат да се хранят добре, да пътуват, да ги обгрижва лекар, да им почистват жилището, да им пазаруват и т.н.

У нас има много хора, които притежават ценни имоти, а живеят в крайна нищета, твърди специалистът. Купувачи има, но проблемите идват от това, че собствениците на имоти не са информирани за този вариант или пък се страхуват от измама. В много европейски страни има дял от пазара на имоти точно за такива сделки.

Защо покупката на имот със запазено право на ползване е изгодна и за двете страни? За купувача това е добра възможност да се сдобие с качествен имот на ниска цена. За продавача пък е единствената възможност да продаде имота си и да го ползва спокойно, докато е жив.

Увеличаването на такива сделки ще е „глътка въздух“за държавата, защото стотици хиляди българи биха могли да изживеят последните си години във финансова независимост. За обществото също е добре, защото ще намалеят хората, които живеят в мизерия.

Добрите места за живеене са малко и това прави имотите в тези райони много скъпи. Покупка на имот със запазено право на ползване е евтин начин за сбъдване на скъпоструваща мечта, обяснява консултантът. Това е дългосрочна инвестиция, подходяща за хора с добри доходи.

Ако притежавате половината от сумата за пазарната цена на апартамента, е по-добре да го купите със запазено право на ползване, а не с кредит. Вместо натоварващи бюджета лихви, ще плащате данък и такси на имота си, а и ще направите едно добро дело.

За тази сделка е много важно двете страни да изградят доверие. Купувачът е длъжен да плаща данъците, таксите и уговорените ремонти на имота. Продавачът е длъжен да стопанисва коректно имота и да не утежнява разходите на собственика на имота. В случая рискът определя цената – както при застраховането.

Купувачът има право да научи: здравословното състояние на продавача; състоянието на сградата и предстоящи скъпи ремонти на Етажната собственост; възможност в имота да живеят още хора – наематели и/или помощници на ползвателя; нуждата от ремонт и облагородяване на имота.

Важно е страните да се споразумеят какви подобрениятрябва да се извършат и кога. Ако част от ремонтите може да се извършат по време на ползване на имота от продавача, без това да пречи на живота му като ползвател, цената може да се повиши.

Възможно е жилището да бъде купено със запазено право на ползване и договорът да включваплащане на наем от страна на продавача. В този случай цената е близо до пазарната и екстрата е правото точно този купувач да купи имота.

Важен елемент при взимане решение за подобна сделка е площта. Според някои е добре апартаментът да е голям, за да може да се живее заедно с продавача, който е запазил право на ползване. Това обикновено не е добра идея, предупреждава експертът. Но в крайна сметка всеки има право на избор.

Към днешна дата се обсъждат само сделки с жилища, но това не е правилно, защото има хиляди собственици на офиси, магазини, заведения и хотели, които биха продали имота (бизнеса) при запазено право на ползване. Ако имотът е търговски обект, може да се обмисли вариант за обучение на кадри, които да продължат бизнеса на ползвателя.

С всяка изминала година все повече млади българи заминават в чужбина, което ще популяризира този тип сделки, смята специалистът. Децата на голяма част от продавачите ще бъдат спокойни, че родителите им живеят добре, въпреки политическите и социални кризи в България.

Йосифов коментира още, че при добре конструиран договор и спазване на условията няма да има масово недоволство от страна на наследници. Важно е обаче държавата да затегне контрола и съдиите да са подготвени да поемат отговорност за гарантиране правата на страните по такива сделки.

С всяка година ще се увеличават хората в България, които разбират и оценяват добрите имоти, прогнозира имотният експерт. Според него това ще създаде голяма група хора, които ще се конкурират за покупката на определен имот още преди той да бъде обявен на пазара.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.

Източник:Aнастасия Станишева Снимки:sxc.hu



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. briagnews - VladimirYosifov
18.11.2013 21:09
Нямам никакъв личен интерес към подобни имоти .
Това, че показвам ниша на пазар имоти не означава, че съм участник в подобни сделки .
След Ивановден - 2014 ще стане ясно колко българи ще заминат из Европа, но родителите им ще останат тук.

На всеки добър човек трябва да "му пука" дали повече са ползите или рисковете .
Важно е да се осъзнае, че освен жилища такива сделки може да има и с идеални части от магазини и заведения.
Всяка част от Пазар Имоти трябва да е НА СВЕТЛО !!!

Как е във Франция ?
Подобни сделки се извършават от много поколения и законите защитават и двете страни.
При покупка на имот със запазено право на ползване купувачът може да задели сума, която ще е необходима за изплащане разходи за имота и дори да фалира кредиторите не могат да се борят в съда за получаването им.
Съдът може да принуди фалиралият собственик на имот със запазено право на ползване да продаде имота и кредиторите му да получат парите от продажбата, но правата на ползвателя са гарантирани.
Държавата Франция защитава интересите на страните в подобни сделки и затова сериозен дял от сделките с добри имоти при запазване права на ползване.
Във Франция се знае кои райони ще облагородява Кметството през следващите 10-15 години. Така всеки може да си направи сметка, че след години мястото ще стане много атрактивно и спокойно купува имот със запазено право на ползване и сделките носят радост и на двете страни.

Бъдете коректни и Бог да ви помага!

Владимир Йосифов, БРЯГ ИМОТИ,
маркетинг и реклама на недвижими имоти,
тел: 0895417497, briagimoti@mail.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: briagnews
Категория: Новини
Прочетен: 753250
Постинги: 612
Коментари: 385
Гласове: 386